22 Najlepsze Superfoods – Dlaczego Warto Je Jeść?

„Superfoods” to nazwa używana w odniesieniu do każdej żywności, która ma niezwykle wysoką wartość odżywczą. Żywność taka jest uważana za bardzo dobrą dla zdrowia i sprzyjającą dobremu samopoczuciu. Oto najlepsze „super” produkty żywnościowe i dlaczego warto wprowadzać je do swojej diety.

W rzeczywistości większość Superfoods jest oparta na roślinach, ale niektóre rodzaje ryb i produktów mlecznych są czasami uważane za wystarczająco nasycone pod względem odżywczym, aby uzyskać tytuł super-żywności.

Wiele produktów żywnościowych ma wartość w pewnych specyficznych obszarach, ale aby być naprawdę „super”, żywność musi dostarczać wystarczająco szerokie spektrum składników odżywczych, które będą korzystne dla zdrowia na wiele różnych sposobów.

Super-żywność może zapewnić zdrowszy wygląd skóry, bystrzejszy umysł, lepszy system immunologiczny, a także wiele więcej.

Jednak nawet najlepsze Superfoods nie poradzą sobie same. Byłoby nierozsądne próbować żyć z któregokolwiek z nich jako jednego źródła pożywienia. Najlepszym sposobem na skorzystanie z super-żywności jest włączenie ich do już zdrowej diety. Pomaga to zapewnić zaspokojenie codziennych potrzeb żywieniowych organizmu.

Ponieważ większość Superfoods jest produkowana na bazie roślin, spożywanie ich w większej ilości dostarcza organizmowi dodatkowego błonnika pokarmowego. Zawierają one również antyoksydanty, które także wspomagają zdrowie.

Spis treści

Top 22 Superżywność

Borówki

Bogate w antyoksydanty, fito flawonoidy, potas i witaminę C, borówki są bardzo polecane do zdrowego odżywiania. Te małe, niebieskie jagody zapakują dookoła obfity, odżywczy cios i zrobią to w sposób niskokaloryczny.

Przeciwutleniacze w borówkach pomagają zmniejszyć uszkodzenia DNA i w ten sposób mogą zmniejszyć ryzyko poważnej choroby.

Borówki obniżają ciśnienie krwi, są przyjazne dla serca i pomagają utrzymać zdrowe funkcje mózgu i pamięć. Borówki są jednym z najczęściej spożywanych suplementów diety na świecie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583121/

Brokuły

Brokuły

Brokuły są niezwykle pożywnym warzywem i dobrym dla zdrowia. Składa się prawie z 90% wody i zawiera dużo błonnika, więc jest bardzo przydatny do wypełnienia żołądka. To sprawia, że jest to całkiem dobra opcja dla każdego, kto próbuje schudnąć.

Ten zielony super-produkt jest niezwykle bogaty w witaminę C. Jedna porcja 100 g zapewnia 148% zalecanej dziennej dawki (RDA).

Brokuły dostarczają również magnezu, witaminy A i potasu. Ma również trochę wapnia i żelaza.

Oprócz tego, że brokuł jest warzywem o dużej gęstości odżywczej, jest bogaty w karotenoidy, które pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych związków. Zawiera także sulforafan, który pomaga wypłukać z organizmu toksyny rakotwórcze.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24114482

Czosnek

Czosnek jest innym dobrym super-żywnościowym wariantem i jego unikalny smak czyni go doskonałym dodatkiem do zup, zapiekanek i wielu innych dań.

Każda główka dobroci zapewnia przyzwoite ilości manganu, witaminy B6 i C; wraz z kilkoma innymi ważnymi składnikami odżywczymi.

Co ciekawsze, czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który może pomóc w walce z chorobami.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458355/

Korzyści na tym się nie kończą. Badania sugerują, że czosnek poprawia poziom cholesterolu, jest dobry dla serca i może obniżać ciśnienie krwi.

Kolejną dobrą rzeczą w czosnku jest dostarczanie glutationu, który pomaga odfiltrować toksyczne związki z układu pokarmowego.

Szpinak

Szpinak jest kolejnym zielonym warzywem, które należy do Superfoods oraz „pozostawia” wiele pozytywnych aspektów jego spożywania.

Jako dobre źródło witaminy C i innych ważnych składników odżywczych, szpinak zawiera kilkanaście korzystnych flawonoidów, które mogą zwalczać stany zapalne i wspomagać zdrowie.

Co zaskakujące, szpinak jest źródłem wzmacniających mózg kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobre dla serca i korzystne na wiele innych sposobów.

Szpinak zawiera również kwas alfa liponowy. Jest to przeciwutleniacz, który może obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość na insulinę. Szpinak jest superżywnością typu go-to-green.

Jakby tego wszystkiego było mało, szpinak może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić zdrowie kości, poprawić trawienie i zapewnić szereg innych pożądanych korzyści.

Jajka

Dane liczbowe dostarczone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) pokazują, że pojedyncze, średniej wielkości jajo (44g) dostarcza około 5,5 grama białka, ale dostarcza tylko 63 kalorie. Jaja słyną z tego, że są dobrym pokarmem budującym mięśnie.

Jaja zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy i są doskonałym źródłem witaminy A. Dostarczają również witaminy D i K, a także kilka form witaminy B.

Każda delikatna skorupka jaj zawiera również wiele ważnych minerałów, w tym wapń, fosfor, potas i cynk.

W zależności od rodzaju karmy, którą karmione są kury, jaja mogą dostarczać również kwasów tłuszczowych omega-3.

W przeszłości uważano, że jaja podnoszą poziom cholesterolu. Wiele osób nadal unika ich z tego powodu. Jednak ostatnie badania pokazują, że poziom cholesterolu w żywności nie jest tak niebezpieczny, jak ludzie wierzyli.

Tłuszcze nasycone mają znacznie większy wpływ na poziom cholesterolu i dlatego stanowią większe zagrożenie dla zdrowia. Zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami.

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata może wydawać się dziwnym dodatkiem do listy Superfoods, ponieważ pije się ją zamiast jeść.

Ale nie zapominajmy, że herbata pochodzi z liści rośliny. Tylko dlatego, że zwykle dodaje się je do wody, aby wydobyć dobro, nie czyni ich mniej wartościowymi od innych liściowych suplementów diety, takich jak jarmuż czy szpinak.

Herbata zielona jest najzdrowszym napojem na świecie. Jest pełna przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które pomagają pozbyć się toksyn i zwiększyć witalność organizmu.

Niektóre badania sugerują, że zielona herbata może zwiększyć zdolności poznawcze. Inne pokazują, że może ona niszczyć bakterie z jamy ustnej i odświeżać oddech. Nazywano ją nawet życiodajną herbatą.

Jednak obecnie najwięcej uwagi poświęca się zielonej herbacie ze względu na jej udowodnione zdolności jako napoju spalającego tłuszcz.

Burak

Burak dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, w tym żelaza i witaminy C. Jest również bogaty w azotany i to właśnie od nich zależy jego prawdziwa sława.

Ze względu na wysoką zawartość azotanów, burak może podnieść poziom tlenku azotu (NO) w organizmie. W ten sposób rozluźnia naczynia krwionośne (rozszerzenie naczyń krwionośnych) i poprawia krążenie.

Twój organizm potrzebuje tego efektu, ponieważ pozwala on mięśniom otrzymać dodatkowy tlen i substancje odżywcze. To pomaga im ciężej trenować. Wspomaga również wzrost mięśni.

Jednak wszystkie ważne organy, w tym mózg, widzą tę korzyść, gdy w ten sposób poprawia się krążenie. Jego konsumpcja pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.

Papaja

Papaja to tropikalny owoc, który dostarcza wielu witamin i minerałów i jest szczególnie dobrym źródłem witaminy C i witaminy A. Ten Superfoods z cieplejszych klimatów dostarcza również obfitą dawkę potasu.

Potas pomaga regulować poziom serotoniny i tym samym wspomaga zdrowy stan umysłu. Dodatkowo, potas wspomaga nawodnienie poprzez regulację równowagi płynów w organizmie.

Wiele osób dorosłych nie otrzymuje wystarczającej ilości potasu ze swojej normalnej diety i zapomina, że odgrywa on ważną rolę w dobrym zdrowiu.

Potas obniża ciśnienie krwi, utrzymuje gęstość mineralną kości i chroni przed utratą masy mięśniowej.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287212.php

Jako „super” źródło antyoksydantów, papaja również zmniejsza stres oksydacyjny. Jest dobra dla serca, wspomaga zdrowe trawienie i wiąże się z młodszym, zdrowszym wyglądem skóry.

Wyniki jednego z badań sugerują, że papaja również może pomóc chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Jagody Goji

Popularne super jedzenie, które można znaleźć w wielu supermarketach. Jagody Goji to azjatycki owoc, który jest ceniony zarówno jako źródło pożywienia, jak i jako zioło lecznicze.

Ludzie w Azji już od dłuższego czasu korzystają z leczniczych właściwości zamkniętych w tych jagodach. Prawie od ponad 2000 lat.

Naukowcy wydają się być szczególnie zainteresowani zdolnością jagody do regulowania poziomu glukozy, wspomagania zdrowych funkcji immunologicznych i zapobiegania starzeniu się.

Jagody Goji wydają się być również bardzo dobre dla oczu. Wskazuje na to kilka badań.

Jedno z badań, opublikowane w czasopiśmie „Drug Design, Development and Therapy”, ujawnia, że naturalne związki zawarte w jagodach goji zapewniają ochronę przed komórkami zwojowymi, które powodują jaskrę.

Inne badania pokazują, że jagody goji wspomagają zdrowie wątroby, zwalczają niepokój i pomagają spać spokojnie.

Jarmuż

Jarmuż jest kolejnym roślinnym suplementem diety, który stanowi dobry dodatek do każdej zdrowej diety. Jest gęsta odżywczy i obfity w antyoksydanty oraz ma niską zawartość kalorii.

Pojedyncza filiżanka pokrojonego jarmużu dostarcza podwójne dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Ta sama filiżanka zielonego dobra dostarczy 134% dziennego zapotrzebowania dla witaminy A. Posiada również sporą ilość witaminy K, wraz z imponującą mieszanką innych składników odżywczych.

Możesz być również zaskoczony, że kubek siekanego jarmużu dostarcza około 120 mg Omega-3. Dodatkowo, jarmuż ma działanie przeciwwirusowe, jest dobry dla oczu i stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego.

Jarmuż jest warzywem uniwersalnym, można go używać na wiele różnych sposobów. Nie ma dobrego powodu, aby go unikać i jest wiele doskonałych sposobów na włączenie go do Twoich posiłków, koktajli czy soków.

Jagody Acai

Podstawowe pożywienie mieszkańców dorzecza Amazonii, jagody acai stały się niezwykle popularnym super owocem.

Miąższ owocu jest bardzo odżywczy i pełen przeciwutleniaczy. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że organizm bardzo dobrze wchłania antyoksydanty z jagód acai.

Co ciekawe, badania z udziałem soku acai i miąższu jagody acai pokazują, że miąższ acai ma wyższy wskaźnik wchłaniania niż sok acai.

Tak więc, chociaż acai jest silny we wszystkich swoich formach, przekąska z jagód jest prawdopodobnie bardziej korzystna niż picie soku acai.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie

Orzechy mogą być podstępne, bo są bogate w tłuszcz. Dlatego wielu dietetyków trzyma się z dala od orzechów we wszystkich ich formach.

Jednak naukowcy mówią teraz, że tłuszcze jednonienasycone w zdrowych orzechach, takich jak orzechy brazylijskie, podnoszą dobry poziom cholesterolu. Co więcej, zmniejszają one zły poziom cholesterolu w tym samym czasie.

Oznacza to, że od czasu do czasu garść orzechów brazylijskich może stanowić dobrą, zdrową dla serca przekąskę.

Orzechy brazylijskie są źródłem selenu. Ten niezbędny minerał odgrywa ważną rolę w zdrowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest również antyoksydantem, który zmniejsza stres oksydacyjny.

Dodatkowo, orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem magnezu, żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego. Nie należy zapominać o tym, że składają się one w 66% tłuszczu. Ale jedz je spokojnie. W tym przypadku wyciągniesz z tego tylko pozytywne efekty (zdrowotne).

Kokos

Bezsprzecznie najbardziej dyskusyjny przypadek ze wszystkich Superfoods. Po zakończeniu picia mleka warto zainteresować się miąższowi, które przylega do wewnętrznej, twardej, zewnętrznej skorupy kokosa.

Zawartość tłuszczu jest wysoka, więc jedzenie zbyt entuzjastycznie lub zbyt często może nie być rozsądne. Jednak olej, który dostarcza miąższ kokosowy, zawiera unikalną kombinację kwasów tłuszczowych MCT.

Kwasy te mogą pobudzić pracę mózgu, ożywić organizm, wspomóc utratę tłuszczu, a także zapewnić inne imponujące korzyści.

Olej kokosowy jest antygrzybiczny, antywirusowy i też antybiotykiem. Te zdolności są w dużej mierze spowodowane obecnością kwasu laurynowego i monolauryny.

Woda kokosowa również nie jest bezużyteczna. Dostarcza ona ważnych minerałów, które działają jak neuroprzekaźniki i wspomagają nawodnienie.

Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna to superżywność, która w dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej popularna. Można ją nawet znaleźć w menu w lokalnym barze z sokami. Jeśli tam jej nie znajdziesz, na pewno będziesz miał więcej szczęścia w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Niektórzy ludzie uprawiają nawet trawę pszenną w domu. Jest to właściwie nic innego jak świeżo wykiełkowane liście zwykłej pszenicy. Ta sama roślina, która jest używana do produkcji mąki.

Ten niespodziewany bohater żywieniowy zapewnia szeroki wachlarz witamin i minerałów i szczyci się szczególnie wysokim poziomem witamin A, C i E. Trawa pszenna jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu i aminokwasów.

Jak większość innych suplementów diety, dostarcza przeciwutleniaczy, a chlorofil, który sprawia, że jest zielony, jest również uważany za dobry dla zdrowia.

Wiele oświadczeń zdrowotnych dotyczących trawy pszennej jest podobnych do oświadczeń dotyczących innych suplementów żywnościowych. Na przykład, badania pokazują, że może obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć stan zapalny, regulować poziom glukozy we krwi i pomóc w utracie wagi.

Jeżeli uprawa własnej trawy brzmi jak zbyt ciężka praca, możesz kupić trawę pszenną w formie proszku, soku i kapsułek. Jednak koktajl zrobiony ze świeżej, domowej roboty trawy pszennej prawdopodobnie zapewni lepsze wartości odżywcze.

Cynamon

Cynamon wiąże się z większymi korzyściami dla zdrowia, niż można sobie wyobrazić. Dodatkowo całkiem nieźle smakuje.

Ta popularna przyprawa, wyprodukowana z wewnętrznej kory cynamonowych drzew, od tysięcy lat jest używana jako środek leczniczy i źródło smaku. Był taki czas, że było to tak popularne, że był to godny prezent dla królów.

Aktywnym związkiem w cynamonie jest cynamaldehyd, ale jest on również dobrym źródłem przeciwutleniaczy. W rzeczywistości działanie przeciwutleniające cynamonu jest tak silne, że może być on stosowany do konserwacji żywności.

Jest on zarówno antybakteryjny, jak i przeciwgrzybiczny i jest na tyle silny, że hamuje wzrost niektórych bakterii, takich jak salmonella i listeria. Cynamon oferuje wartość również w wielu innych dziedzinach i jest obecnie badany jako naturalna kuracja dla osób z HIV.

Awokado

Super pożywny owoc, który zasługuje na miejsce na każdej dobrej liście Superfoods. Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które są dobre dla serca. Dostarcza również witaminę C, foliany i witaminę K. Jeśli chodzi o potas, to dostarcza nawet więcej, niż można by uzyskać jedząc banana.

Awokado jest również dość dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego około 25% stanowi prebiotyk. Oznacza to, że może on zapewnić dodatkowe korzyści poprzez odżywianie bakterii probiotycznych obecnych w jelitach.

Wyniki jednego z badań wykazały, że uczestnicy, którzy jedli awokado, byli znacznie zdrowsi niż ci, którzy tego nie robili. Jednak awokado jest owocem wysokokalorycznym, więc jeśli próbujesz schudnąć, to może nie chcesz jeść zbyt często.

Słodkie ziemniaki

Często uważane za jedną z najzdrowszych żywności na świecie, słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

100 g porcji słodkiego ziemniaka dostarcza 283% dziennego zapotrzebowana na witaminę A. W związku z tym, że słodkie ziemniaki są jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, są one doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Witamina A pomaga utrzymać zdrowy wzrok, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i może zmniejszać stan zapalny.

Słodkie ziemniaki uzyskują swój purpurowy kolor z rodzaju flawonoidów zwanych antocyjanami. Podobnie jak witamina A, antocyjany mogą redukować stan zapalny. Są one również przeciwutleniaczami.

Aby uzyskać maksymalne korzyści, najlepiej jest unikać pieczenia słodkich ziemniaków. Zamiast tego należy je gotować na parze lub w wodzie. Badania wykazują, że gotowanie słodkich ziemniaków w ten sposób pozwala ziemniakom zachować maksymalną moc.

Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielone glony, o których czasem mówi się, że są najpotężniejszymi super-roślinami na świecie. Prawda jest taka, że spirulina dostarcza więcej białka, niż można by uzyskać jedząc czerwone mięso.

Jest również bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały; spirulina zawiera wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe, których potrzebuje twój organizm.

Badania wykazują, że to super-jedzenie obniża ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się niebezpiecznej płytki nazębnej w tętnicach.

Spirulina po raz pierwszy zwróciła uwagę opinii publicznej, kiedy NASA wykorzystała ją do odżywiania astronautów w kosmosie. Dzięki temu stała się ona Superfoods o „uniwersalnym” wyglądzie.

spirulina

Nasiona lnu

Małe, ale mocne nasiona lnu są pełne błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B i kwasów tłuszczowych omega-3. Dostarczają one również duże ilości magnezu, tiaminy, fosforu i manganu.

Nasiona lnu są dobre w redukcji stanów zapalnych, mogą poprawić pracę mózgu, a także mogą zapewnić ochronę przed cukrzycą.

Jeśli chcesz skorzystać z suplementacji nasionami lnu, nie będziesz musiał brać ich dużo. Kilka łyżeczek dziennie to wszystko, co potrzeba. Możesz dodać nasiona do owsianki, granoli, humusu i wielu innych produktów spożywczych. Jedynymi ograniczeniami są te narzucone przez twoją wyobraźnię.

Inną alternatywą jest przyjmowanie dawek oleju lnianego z łyżeczki lub w formie kapsułek.

Pomidory

Pomidory są tanim i łatwo dostępnym superpożywieniem, którym można się cieszyć na wiele sposobów. Są też bardzo łatwe w uprawie. Nie potrzebujesz szczególnie dużo umiejętności oraz zaangażowania. Wszystko czego potrzebujesz to pewność siebie, aby spróbować.

Pomidory są doskonałym źródłem witamin C i K, a także potasu, folianów i antyoksydantów.

Jednym z antyoksydantów w pomidorach jest likopen. Jest to pigment odpowiedzialny za nadanie owocowi charakterystycznego czerwonego koloru.

Spożywanie likopenu może być dobrym sposobem, aby spróbować naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Niektóre badania sugerują, że może to również być w stanie spowolnić wzrost prostaty i zapobiec stwardnieniu tętnic.

Soczewica

Istnieje kilka różnych rodzajów soczewicy. Czerwona, zielona i czarna to tylko trzy. Wszystkie są niesamowicie dobre.

Soczewica, będąca dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego, dostarcza również znacznych ilości żelaza, witaminy B6, potasu i magnezu.

100 g gotowanej soczewicy zawiera 20 g węglowodanów złożonych. Dzięki temu soczewica jest bardzo dobra w dostarczaniu długotrwałej energii, a ponieważ są to węglowodany złożone, mają mniejsze prawdopodobieństwo gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Mimo, że nie należą one do najmodniejszych supermodnych produktów spożywczych na rynku, soczewica pozostaje jedną z najlepszych. Są one również jedną z najlepszych opcji Superfoods dla osób, które chcą zaoszczędzić finansowo.

Melon cukrowy

Melony cukrowe nie są jednym z lepiej wyglądających melonów, ale pod tą szorstką powierzchnią kryje się mięsiste serce ze złota.

Owoce bardzo dobrze nawilżają, a pojedyncza filiżanka miąższu melona cukrowego zapewnia pełne dziennie zapotrzebowanie witamin A i C, które są dobre dla skóry.

Melony są również bogate w potas i dostarczają wielu innych ważnych witamin i minerałów. Są również naturalnie słodkie i dobrze współgrają z innymi Superfoods takimi jak papaja i awokado, w wysoce odżywczej sałatce owocowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *