Na ludzki układ odpornościowy wpływa wiele składników. Dieta i to co jemy jest jednym z nich, ale niesamowicie istotnym. Dla naszego układu immunologicznego niezwykle ważne jest, aby przyswajać witaminy, minerały i mikroelementy, ale tutaj skupiliśmy się na 6 najważniejszych, powszechnie i łatwo dostępnych.
Selen – dzięki niemu błona komórek jest chroniona przed działaniem wolnych rodników, które jest szkodliwe. Przede wszystkim usprawnia pracę układu immunologicznego i działa przeciwzapalnie. W znacznych ilościach znajdziemy go między innymi w orzechach, migdałach, kaszy, siemię lnianym, pieczywie razowym, rybach, pestkach dyni oraz słonecznika, a także cebuli. Aby zaopatrzyć organizm w dzienna dawkę wystarczy zjeść kilka orzechów brazylijskich.
Cynk – chroni przed skutkami takimi jak grzybica, grypa, przeziębienia czy nawet zapalenia spojówek. Ma działania łagodzące symptomy takie jak chrypa, katar czy kaszel. Znajdziemy go między innymi w pestkach dyni, bananach, fasoli, burakach, migdałach, czosnku, jajkach.
Żelazo – nie trudno zauważyć, że osoby którym brakuje żelaza, z reguły są osłabione i często chorują. Jest to jeden z kluczowych pierwiastków odpowiedzialnych za naszą odporność i podstawowym składnikiem hemoglobiny. Produkty bogate w żelazo to otręby ryżowe, soja, fasola, morele suszone, nasiona dyni i słonecznika, seler, wątróbka.
Witamina A – jest witaminą, której bardzo często brakuje w ludzkich organizmach. Wpływa bardzo dobrze na układ odpornościowy poprzez chronienie błony śluzowej dróg oddechowych, hamowanie wnikanie wirusów oraz zwalczanie infekcji. W sporych ilościach znajdziemy ją w wątróbce, marchwi, szpinaku, rzepie, morelach, mango lub papryce.
Witamina C – jej głównym zadaniem jest przede wszystkim likwidowanie wolnych rodników zanim te uszkodzą komórki. Jest świetnym przeciwutleniaczem, który pozwala zachować dobre zdrowie i przeciwdziała chorobom nowotworowym. Znajdziemy ją między innymi w różnych cytrusach, aronii, jagodach goji, żurawinie, dzikiej róży, papryce lub papai.
Witamina B – nasz organizm potrzebuje całą gamę witamin z tej grupy, dlatego że wspomagają one tworzenie białek, enzymów, a także hormonów niezbędnych do wzmacniania systemu immunologicznego. Np. witamina B6 wspomaga cały układ odpornościowy, B11 wspomaga skórę, jelita i płuca, a B12 jest niezbędna przy produkcji białek. Znajdziemy ją w mięsach, rybach, nabiałach, orzechach, kaszach i warzywach.