Siedem produktów, które przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn

Coraz częściej słyszy się o dietach detoks lub oczyszczających głodówkach. Mało kto tak naprawdę zadaje sobie pytanie czy to w ogóle ma sens. Ludzki organizm jest przystosowany do tego, aby walczyć z toksynami w jego wnętrzu. Jest to nasz naturalny system ochronny. Prawda jest taka, że możemy albo szukać dodatkowych suplementów i skomplikowanych diet, albo po prostu pomóc naszemu organizmowi poprzez przyswajanie niektórych produktów, które bardzo mocno go usprawniają.

Avocado jest jednym z najbogatszych źródeł witamin i minerałów. Działa ochronnie na mózg, serce, przeciwdziała nadciśnieniu, polepsza przemianę materii, a także świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Wszystkie te działania owoc ten zawdzięcza obecności glutationu, który skutecznie neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z wolnych rodników. Glutation jest często nazywany królem przeciwutleniaczy.

awokado

Żurawina jest głównie popularna ze względu na swoje przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości, które są wykorzystywane w leczeniu infekcji dróg moczowych. Mało kto wie, że spożywanie żurawiny rewelacyjnie wzmacnia zęby, dziąsła, przyspiesza odtruwanie, ułatwia pozbycie się złogów, a także chroni przed wrzodami. Pozytywne właściwości są wynikiem obecności w żurawinie wielu antyoksydantów.

Cytryna w swoim soku zawiera bardzo silne przeciwutleniacze. Zalecane jest picia codziennie rano szklanki wody z cytryną, aby wspomóc proces oczyszczania organizmu. Wykonywanie tej czynności wpływa również pozytywnie na przemianę materii.

Kapusta jest potężnym bogactwem witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera dużo fosforu, miedzi, manganu, witamin A, C, E i tych z grupy B, wapnia, żelaza, a także siarki, która działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając wszelkie toksyny, zanieczyszczenia oraz uboczne produkty przemiany materii. Zalecane jest picie soku z kiszonej kapusty z rana na czczo i po kolacji aby wspomóc proces detoksykacji.

Brokuły, tak samo jak kapusta, są bogatym źródłem siarki oraz wspomagają czynności odtruwające wątroby. Spore zażywanie brokuł zaleca się również w celach oczyszczania naczyń ze złogów tłuszczu, a także cholesterolu.

brokuły

Czosnek jest kolejnym źródłem siarki zaraz obok dwóch wyżej wymienionych produktów, a także jedną z najsilniejszych roślin o właściwościach odtruwających. Czosnek bierze udział w procesie produkcji glutationu oraz usprawnia produkcje enzymów trawienny w wątrobie.

Grapefruity są owocami, które nie tylko rewelacyjnie oczyszczają organizm z zawartych tam toksyn, ale także wspomagają procesy trawienne oraz przemianę materii. Szczególnie polecane są surowe.

Jeśli interesuje Cię również temat oczyszczania organizmu z pasożytów, to warto, abyś przeczytał nasz wpis: https://panforma.pl/oczyszczanie-z-pasozytow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *