Siedem produktów, które przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn

Coraz częściej słyszy się o dietach detoks lub oczyszczających głodówkach. Mało kto tak naprawdę zadaje sobie pytanie czy to w ogóle ma sens. Ludzki organizm jest przystosowany do tego, aby walczyć z toksynami w jego wnętrzu. Jest to nasz naturalny system ochronny. Prawda jest taka, że możemy albo szukać dodatkowych suplementów i skomplikowanych diet, albo po prostu pomóc naszemu organizmowi poprzez przyswajanie niektórych produktów, które bardzo mocno go usprawniają.

awokado

Avocado jest jednym znajbogatszych źródeł witamin i minerałów. Działa ochronnie na mózg, serce, przeciwdziała nadciśnieniu, polepsza przemianę materii, a także świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Wszystkie te działania owoc ten zawdzięcza obecności glutationu, który skutecznie neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z wolnych rodników. Glutation jest często nazywany królem przeciwutleniaczy.

Żurawina jest głównie popularna ze względu na swoje przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości, które są wykorzystywane w leczeniu infekcji dróg moczowych. Mało kto wie, że spożywanie żurawiny rewelacyjnie wzmacnia zęby, dziąsła, przyspiesza odtruwanie, ułatwia pozbycie się złogów, a także chroni przed wrzodami. Pozytywne właściwości są wynikiem obecności w żurawiniewielu antyoksydantów.

Cytryna w swoim soku zawiera bardzo silne przeciwutleniacze. Zalecane jest picia codziennie rano szklanki wody z cytryną, aby wspomóc proces oczyszczania organizmu. Wykonywanie tej czynności wpływa również pozytywnie na przemianę materii.

Kapusta jest potężnym bogactwem witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera dużo fosforu, miedzi, manganu, witamin A, C, E i tych z grupy B, wapnia, żelaza, a także siarki, która działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając wszelkie toksyny, zanieczyszczenia oraz uboczne produkty przemiany materii. Zalecane jest picie soku z kiszonej kapusty z rana na czczo i po kolacji aby wspomóc proces detoksykacji.

brokuły

Brokuły, tak samo jak kapusta, są bogatym źródłem siarki oraz wspomagają czynności odtruwające wątroby. Spore zażywanie brokuł zaleca się również w celach oczyszczania naczyń ze złogów tłuszczu, a także cholesterolu.

Czosnek jest kolejnym źródłem siarki zaraz obok dwóch wyżej wymienionych produktów, a także jedną z najsilniejszych roślin o właściwościach odtruwających. Czosnek bierze udział w procesie produkcji glutationu oraz usprawnia produkcjeenzymów trawienny w wątrobie.

Grapefruity są owocami, które nie tylko rewelacyjnie oczyszczają organizm z zawartych tam toksyn, ale także wspomagają procesy trawienne oraz przemianę materii. Szczególnie polecane są surowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *